Smykkestolene

stol_01

I fjor var jeg så heldig og få arve to stoler fra min farmor. Stolene hadde stort potensialet, men ga preg av at de var godt brukt og trengte en oppussing. Det var et spennende og lærerikt prosjekt som ikke bare ga meg et «smykke» til vår nye stue, men den aktiviserte hele familien min. En helg var det ett mor-datter-prosjekt og en annen helg ett far-datter prosjekt.

stol_2

Min mor og jeg dro på Stoff&Stil på Alnabru. Her er det et hav av inspirasjon å hente. Flotte ruller med stoff i alle varianter. Vi kom tilslutt frem til to forskjellige stofftyper som vi ønsket å gjøre en kombinasjon med. I forkant hadde vi tatt av det gamle stoffet, slik at vi kunne bruke dette som mal for det nye trekket. På den måten visste vi hvor mye stoff vi ville trenge, og når vi skulle sy sammen stoffet hadde vi en mal å sy etter slik at den fikk den perfekte passformen. Når trekket var sydd ferdig var det bare å ta frem stiftepistolen og feste stoffet til stolen.

IMG_2927IMG_2929

Stolbenene var et prosjekt for seg selv. Armlenene var slitte og hadde fått mye møkk i lakken. Dette gjorde at jeg valgte å pusse vekk all lakk. Metoden jeg valgte var å pusse med sandpapir, noe som fort kan bli et evighetsprosjekt. Har dere derfor en slipemaskin tilgjengelig anbefaler jeg dere å bruke denne, da dette vil spare dere for mye tid og arbeid. Når stolbenene var ferdig pusset, var de egentlig fine ubehandlet. Jeg ønsket allikevel å behandle de med beismaling. Med beismalingen ville jeg få beholde den naturlige strukturen i treverket selv med mørk farge. Jeg tok stolbenene med meg til min far og stemor som hjalp meg med selve beisingen. Det er viktig at man vasker treverket med en fuktig klut før man starter å beise, slik at beisen trekker seg godt inn i treverket. Beis er ikke tildekkende på samme måte som med maling, og må derfor passe på at man har et jevne penselstrøk, slik at du får et jevnt resultat. For hvert strøk man maler med beis blir treverket mørkere og mørkere.

stol_4

Stolene står nå i stua og er to flotte «smykker» i leiligheten. Det var et utrolig morsom prosjekt med mye sentimental verdi. Jeg kan ikke vente til å begynne på et lignende prosjekt igjen.

Har dere gjort noe lignende prosjekt?

Reklame

3 responses to “Smykkestolene

 1. Elsker de gamle stolene!
  Har en lignende!
  Gøy å trekke de om!
  Ønsker deg en NydeligFlott helg
  og lykke til i bruktduellen!
  Klem fra Julie 🙂

 2. Tilbaketråkk: Kretido – Ett år har gått | Kretido·

 3. Tilbaketråkk: Velkommen til Kretido | Kretido·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s