Før jeg dør…

forjegdor_02Har du en bucket list? Eller noen store mål du ønsker å oppnå før du dør? Jeg synes det høres så brutalt ut, før jeg dør… Men sannheten er jo at vi alle har en utløpsdato, og det er egentlig kanskje en tanke som gjør at vi er flinkere til å ikke ta dagene forgitt. Jeg skal innrømme at jeg ikke alltid er flink til å leve i nuet. Jeg ELSKER planlegging og ser mye fremover, drømmer og fantaserer om reiser, et liv i utlandet, starte opp noe eget, bade med delfiner, lange turer i friluft, jobbe på Ellen Show… you name it! Men jeg tør heller ikke å se for langt frem.

I en forelesning på skolen snakket vi om temaet motivasjon. Hva driver deg i hverdagen? og hvor ser du deg selv om 5-, 10-, 20 år? var spørsmål som gikk igjen, hvor jeg på det siste spørsmålet; hvor er jeg om… ble faktisk litt blank. Jeg elsker å drømme og har selvfølgelig noen tanker, men merker det er litt skremmende tanke. Jeg tenker ofte frem mot «når jeg blir stor» og at jeg har god tid, men når blir man egentlig stor? Mange tenker kanskje når man blir 30? Det har i hvert fall jeg gjort. Til sommeren blir jeg 25 år, og ja, jeg vet at jeg kan kalle meg fortsatt nokså ung, men det betyr også at det ikke er mange årene igjen før jeg blir «stor». Da «skal» man ha barn, hus med hage, en karriere og leve et flott komplette A4-livet. Forstå meg riktig, det er ikke det at jeg ikke drømmer om barn og et fint hus en gang, men det er litt skremmende at et slikt liv som jeg har tenkt som så langt frem, begynner å nærme seg. Og jeg er nok ikke alene om å ha hatt slike tanker.

Tilbake til forelesningen jeg hadde ble vi presentert for en utrolig historie om en kunstner, Candy Chang som jeg ble veldig inspirert av. Etter å ha mistet sin mor ble hun svært deprimert og fikk et behov om å finne ny motivasjonen for livet igjen. Hun ønsket å gjøre dette gjennom mennesker i sitt lokalsamfunn og høre hva deres motivasjoner og drømmer var. Candy fikk lov til å bruke et forlatt hus i nabolaget sitt i New Orleans, hvor hun forandret en av veggene til en stor krittvegg.

Uten å promotere veggen, begynte naboer og andre forbipasserende og skrive opp sine tanker om akkurat, før jeg dør ønsker jeg å… Responsen på prosjektet ble enorm og den fikk stor global oppmerksomhet. Med engasjerte mennesker rundt om i verden har det blitt satt opp over 500 «Før jeg dør…» vegger i over 70 land, inkludert Kasakhstan, Irak, Haiti, Kina, Ukraina, Portugal, Japan, Danmark, Argentina og Sør-Afrika.

For å lese mer om prosjektet kan du sjekke hennes hjemmeside her.

Tenke litt lenger frem kan være skremmende, men også utrolig inspirerende og motiverende. Det å kunne la seg drømme, tenke litt ut av boksen og faktisk tørre å tenke stort og kunne sette seg noen mål som skal drive en frem. Det krever et stykke mot å tørre å gjennomføre det og man må kanskje gå mot strømmen eller velge en ny vei, men gevinsten og den driven man får igjen for det er nok absolutt verdt det.

Nå har det jo blitt et nytt år, som ofte fører med seg noen nyttårsforsetter. Dette er ofte noe mer kortsiktige mål, noe jeg synes er viktig å ikke glemme heller. Hvorfor skal alt skje når man blir stor? Kanskje en av disse tingene skal være et nyttårsforsett i år? Eller bare gå litt ekstra etter magefølelsen og ikke over-analysere alle valg. Steve Jobs har et flott sitat fra en tale han holdt på Stanford under avslutningsseremonien 2005:

“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.”

Har du hatt noen av de samme tankene kanskje? Eller drømt deg bort i dagdrømmer om fremtiden? Hvor er du om 5 år? Hva vil du oppnå før du dør? Eller viktigst hva vil du oppnå med dagen i dag?

Ønsker deg en riktig fin søndag! Krysser fingrene for flere VM-medaljer i dag – HEIA HEIA HEIA!

Marianne_logo2

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s